Werkwijze

In de praktijk werk ik met kinderen, jongeren, volwassenen en hun systeem die te maken krijgen met verlies en/of rouw. Heftige gebeurtenissen als het overlijden van een dierbare, ziekte in het gezin, een echtscheiding of verhuizing, kunnen een grote impact hebben. Je zorgen maken over je zoon of dochter, partner, vriend of vriendin of het gevoel hebben dat het niet goed met hem/haar gaat, is zwaar. Dit kan een reden zijn om hulp te vragen. Je hoeft het tenslotte niet alleen te doen. Niet altijd is duidelijk waar de problemen vandaan komen. Ik zal naar de zorgen luisteren en met je meekijken naar wat er nodig is om de zorg te verminderen en je naasten weer sterker te maken. Ook kan je uiteraard zelf om hulp vragen, als je merkt dat je behoefte hebt aan een luisterend oor of wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt het leven weer op te pakken na de ingrijpende gebeurtenis. Ik wil op een laagdrempelige manier hulp bieden op momenten dat men verlies en/of rouw ervaren.

Ieder persoon is uniek, dat betekent dat ieder mens zijn eigen manier van rouwen kent. We gaan op zoek wat passend is en wat voor je werkt. Ik beweeg mee met jou proces.

Door actuele kennis op het gebied van verlies en rouw kan ik je ondersteunen en coachen. Vanuit de impact van het verlies werken we aan herstel, waarbij ik behulpzame methodieken inzet. Ik luister naar je verhaal, sluit me aan bij wat je nodig hebt. Mijn uitgangspunt is om jouw kwaliteiten in het omgaan met de nieuwe situatie te versterken. Ik reik handvatten aan.

Het is mogelijk om in de laatste fase van het leven al met mij in contact te komen als verlies- en rouwbegeleider. Zo kan er een vertrouwensrelatie ontstaan in deze zware periode, waar we na het overlijden de begeleiding voort kunnen zetten. 

Ook het begeleiden van bijvoorbeeld een school, klas, sportclub of vriendengroep hoort tot de mogelijkheden. Een kind is een groot deel van de dag met leeftijdsgenootjes samen. Het kan heel helpend zijn om bijvoorbeeld met de klas in gesprek te gaan over het verlies. Met elkaar kunnen we praten wat het verlies betekent, het geven van uitleg over de verschillende manieren van verdrietig zijn en rouwen, en wat je kan doen als klasgenootje/ vriendje of vriendinnetje.

De consulten vinden bij voorkeur op locatie in een voor jouw vertrouwde omgeving (tot 20 km vanaf Nieuwegein, bij grotere afstand in overleg) plaats, of in het coachhuis in Nieuwegein.

De consulten duren gemiddeld een uur. De frequentie spreken we af na de kennismaking.